Aktuellt

Aktuellt/blogg

21/1 2025

Vad skiljer skolan och livet efter


Jag brukar studera distanskurser på högskola parallellt med att jag arbetar och ofta gör det att jag får nya insikter som hjälper mig i mitt coachande. En sådan är hur stor skillnad det är på att lämna in skolarbeten och att arbeta med något som inte är över bara för att deadlinen är nådd.


Jag tänker att vi ofta ser deadlines som något som betyder att nu är vi klara – men när vi arbetar på arbetsplatser så är det sällan så enkelt. Efter deadlinen så kommer allt som vi skyfflade under mattan att bli våra problem i vardagen i stället. Har vi struntat i att hantera teknisk skuld, har vi tagit genvägar för att det skulle se snyggt ut för beställaren så kommer det ofrånkomligt att bita oss i svansen.


Det är därför jag älskar att arbeta med devops, team som har hand om både nyutveckling och drift. När vi arbetar hela vägen så blir vi oftast duktigare på att inte ta allt för många genvägar. Hur gör man i stället då när man har stressiga deadlines? Mitt förslag är att göra lättimplementerad design och att vara bra på att prioritera det viktigaste, så vi vet vilka delar av vår produkt som vi kanske inte behöver leverera just, just nu (men som ändå kommer till beställaren fortare för att vi inte är överösta med driftproblem från dagen efter leverans).

11/7 2024

Jag har pratat i en podd för första gången!


Som arrangörer för Agila Sverige så fick Ann och jag gästa podden Kodsnack och berätta om vad vi tycker att agilt står för och varför det är roligt att arbeta med volontärarbeten. Lyssna här https://kodsnack.se/579/

.

2/6 2023

Memento mori - Remember, thou art mortal


Hör Anna berätta mer om att leva efter sina värderingar på Agila Sverige 2023

23/5 2023

Imposter Syndrome - är det alltid ett mål att inte vara sämst?


Vad är imposter syndrome? Det finns egentligen ingen bra svensk term. Men med imposter syndrome så menar vi vanligtvis den där ångesten som man kan ha när man inte riktigt känner att man fått sitt jobb på grund av kvalifikationer man har, utan att man på något sätt lyckats bluffa sig till en roll som man egentligen inte riktigt klarar av. Att känna sig inkompetent, särskilt i jämförelse med sina arbetskamrater helt enkelt.


Det finns ju olika delar i Imposter Syndrome som kan vara värt att tänka på. En sida som många forskare ser som god är den att förstå att man inte är fullärd och att sträva efter att lära sig mer och bli bättre. Jag har svårt att se just den delen som en del av ångesten att bli påkommen, men om nu det är en drivkraft till att ständigt förkovra sig, att man tror att man är sämre än andra, så kanske den drivkraften inte är värre än någon annan.


Hur är det där med att vara inkompetent då? Jag börjar bli rätt gammal och tänker att jag är sjukt bra på vissa saker, men dålig på andra. Jag vet att jag är rätt högpresterande och att jag alltid får goda vitsord på jobb. Så någonstans så blir det lite farligt om jag inte tycker att jag gör tillräckligt, för då så kommer de där riktigt farliga känslorna smygande, om att alla som levererar sämre än mig är dumma i huvudet eller lata. Jag tycker att det här är den sämsta sidan med att ha för höga krav på sig själv - att man får höga krav på andra med.


Jag tror inte att det någonsin finns en individ som är bäst på allt. Om jag börjar jämföra mig med den som är bäst i varje enskild situation så börjar jat tävla med en hel grupp människor som alla behävs för att vi ska lyckas. Så jag tänker mer att jag kanske är som ... typ... saffran? Alltså en del i att skapa en fantastisk maträtt, men man behöver alla de andra ingredienserna med. Och då är det rätt bra om jag inte försöker se ut som grädde, för om jag lyckas med det så kommer det inte bli så god mat... Vet inte om det är en begriplig metafor, men jag tror verkligen på att vara autentisk och bidra med ´precis det som jag kan bidra med..


Vi är alltid bäst tillsammans, så om vi lyckas vara autentiska så blir gruppen bra. Och då gör gruppen ett bra resultat. Mycket viktigare än att en eller annan sticker ut. Och oavsett hur fantastisk en grupp är (som mina coola team hos min nuvarande uppdragsgivare) så kommer nån i gruppen vara sämst/långsammast/eller vad du vill kalla det. Men plockar man bort den personen så minskar teamets leverans och man flyttar bara ett hack, så den som var steget över nu är lägst. Alltså nån är oftast sämst - men kanske brilliant på nåt som de andra suger på. Eller så är den bara sämst, men tillräckligt bra för att leverera ett värde teamet behöver. Vilket betyder bra nog.


Måste vi alltid rangordna allt?


.

20/4 2023

The butterfly effect coach – en typ av agil coach bland alla andra


Hör Anna berätta mer om vad The butterfly effect är under sitt tal på Agila Sverige 2022.

Vill du veta mer om hur vi kan utveckla ert företag?